Öt párti vita a népszavazásról

Öt párti vita a népszavazásról

szegedma_kerekasztal
Öt párti vita – középen Tóth Péter (fotó: szegedma.hu)

 

Ötpárti vitaestünk négy résztvevője elmegy vasárnap szavazni, igaz egyikük csak azért, hogy hazavigye magával a szavazólapot – többek között ez is kiderült péntek este a Millenniumi Kávéházban. A résztvevők a migrációról és a kvótareferendumról alkotott véleményük ismertetése mellett egymásnak is beszólogattak, s mint elhangzott, a DK és a PM értelmetlennek tartja a népszavazást, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik azonban arra buzdít, hogy nemmel voksoljanak a választópolgárok október 2-án.

A szegedi közgyűlés pártjait invitáltuk vitára az október 2-i népszavazás előtt, s ahogy megírtuk, az MSZP és az Együtt lemondta (ennek indokait, a vita lemondásáról szóló nyilatkozatokat pénteki cikkünkben olvashatják), ám a képviselőt nem, de külsős bizottsági tagot delegáló Párbeszéd Magyarországért elfogadta a felkérést. A Millenniumi Kávéházban így végül egy asztalhoz ült Binszki József (DK), Hüvös László (KDNP), Kovács Tamás (PM), Rózsavölgyi József (Fidesz) és Tóth Péter (Jobbik), akiket öt nagyobb témakörben kérdeztünk.

Kik is tartanak az Európai Unióba?

Először arra kérdezett rá az estet moderáló és az időkeretet stopperral mérő Tóth Marcell kollégánk, hogy vajon kik is érkeznek a zöldhatáron, menekültek, migránsok, vagy épp bevándorlók. Rózsavölgyi József úgy értékelte, hogy azok, akik eldobják vagy elrejtik az útokmányaikat, és nem adják oda a hatóságoknak, azok nem érkeznek tisztességes szándékkal. Megjegyezte, ezen a téren kettős mérce uralkodik, hiszen a magyar állampolgárokat megbüntetik, ha nincs náluk személyazonosságukat igazoló okmány, ráadásul, míg valaki a röszkei határátkelőnél megvárja, hogy sorra kerüljön, átnyújtja útlevelét vagy személyi igazolványát, addig onnan mindössze 20 méterre mindenféle irat nélkül jönnek az emberek. Szerinte azokat nem lehet menekültnek tekinteni, akik eldobálják az ételt, amit kapnak, amire számtalan példát láthatott bárki tavaly a sajtón keresztül. A Dk választókerületi elnöke, Binszki József kijelentette, a népszavazáson feltett kérdés hazug és félrevezető, és valójában nem a menekültekről szól. Elmondta, létezik migráció, de mellette ott az emigráció is, ami hazánkat is érinti, hiszen 500 ezren mentek külföldre. Közölte, az egész mostani helyzet hátterében a közös ellenségkép keresése áll, amire Binszki szerint 2010 óta több példát is láthattunk. Mint elmondta, hat éve mindenki kommunista volt, később a liberálisokat állították meg ellenségnek, de mivel Orbán Viktor is liberálisként kezdte, végül maradt neki az Európai Unió, mint ősellenség.

Forrás: szegedma.hu

Facebook hozzászólások
Tóth Péter on sabyoutubeTóth Péter on sabtwitterTóth Péter on sabtumblrTóth Péter on sabinstagramTóth Péter on sabgoogleTóth Péter on sabfacebook
Tóth Péter
elnök készítette a cikket a Jobbik Szegedi Szervezete weboladalára
Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője.
A szegedi Jobbik elnöke.
Csongrád megye 1. választókerületének elnöke.
Csongrád megyei Jobbik elnöke.