Tóth Péter: A Jókai utcai társasházról és a minden idők legviccesebb rendeletéről

Tóth Péter: A Jókai utcai társasházról és a minden idők legviccesebb rendeletéről

kozgyules_tp_2016_11
Tóth Péter – Sajnálja, hogy az alpolgármester nem vállalta, hogy megmutatja, miként is lehet füves területen gördeszkázni… (fotó: szegedma.hu)

Az Jókai utcai társasház kapcsán benyújtott interpellációját nem az IKV Zrt.-nek, illetve az önkormányzati társaság elnök-vezérigazgatójának, Kardos Kálmánnak nyújtotta be, hanem a polgármesternek, hogy tájékozódjon – kezdte értékelőjét a jobbikos Tóth Péter. Mint mondta, kikérhette volna a lakók vagy akár az IKV véleményét is a városvezető, ami nem történt meg, hiszen még a fogadóóráján sem volt hajlandó fogadni a bérlőket, akik rendkívül méltatlan helyzetbe kerültek önhibájukon kívül. „Jól látható, hogy az IKV számítási gyakorlata nem megfelelő, van, amikor a világ legdrágább vízdíjának a húszszorosát is képes kiszámlázni, ebben mindenképpen rekorder az önkormányzati társaság, de ha a történet másik oldalát nézzük, akkor láthatjuk, hogy 900 ezer forintos tartozást rokkantnyugdíjasok még 18 havi részletre sem fognak tudni kifizetni, tehát egyértelműen kárt okoz a lakosoknak a továbbszámlázást gyakorló IKV Zrt.” – közölte. Tóth szerint az sem kizárt, hogy perek lesznek az ügyekből. Megjegyezte, nem igaz, amit a polgármester állított, hogy pár ezer forintos fűtési díjelőleget fizettek az érintettek, ezzel ellentétben minden hónapban 10-13 ezer forintot fizettek, amit egy nagyjából 50 négyzetméteres lakás esetében reálisnak nevezett a képviselő, annyiból szerinte ki kellene, hogy jöjjön egy akkora lakás fűtésszámlája. Ám ez az IKV szerint akár 4-500 ezer forintba is kerülhetett bizonyos időszakokban éves szinten.
Az elfogadott közösségi együttélés alapvető szabályait lefektető rendelet kapcsán a jobbikos politikus azt jegyezte meg, sajnálja, hogy az előterjesztő Nagy Sándor alpolgármester nem vállalta, hogy megmutatja, miként is lehet füves területen gördeszkázni, pedig szerinte az egész város kíváncsi lett volna erre. Tóth szerint – ahogy a közgyűlési vita során is kifejtette – a rendelet tele van blődségekkel, ezzel indokolta portálunknak, hogy nemmel szavazott. Úgy látja, rengeteg módosító javaslat fog érkezni a rendelethez miután számtalan fellebbezést nyújtanak be azok, akiket bírsággal sújtanak, ami végül életszerűbbé, átláthatóbbá alakíthatja a rendeletet. Mint mondta, jelenleg ha egy szülő a belvárosba magával viszi a gyermekeit, akkor több százezer forintnyi büntetést is begyűjthet, ha szó szerint értelmezik a rendeletben foglaltakat, egy gyerek ugyanis belemászik a szökőkútba és egy szobor talapzatára is felmászik pillanatok alatt. A napirendi ponthoz nyújtott is be módosító indítványt, az abban foglaltak szerinte jobban szabályoznák az együttélést, ám visszavonta. „A magyar viszonyok között értelmezhető jószomszédi viszony vagy éppen iszony sok hatósági ügyet jelentett volna, hiszen akár bosszúból is képesek feljelenteni egymást. Amikor a módosítót összeállítottam, ezt nem vettem figyelembe, ám a Mózes Ervin címzetes főjegyző által írt törvényességi észrevételek rámutattak erre, igaz konkrétan nem merte leírni ezt a magyar jellegzetességet. Kétségtelen, hogy ezt a rendeletet meg kellett alkotni, de az életszerűtlen dolgokat ki kell venni majd belőle” – magyarázta. A legextrémebbnek a szökőkutakkal kapcsolatos szabályozást tartotta, hiszen bár teljesen érthető azon eleme, hogy ne fürödjön a szökőkutakban senki, de a Móra-parkba a talajszintről felfelé tör majd elő sugárban a víz, akárcsak a nagyáruház előtt lévő kráternél, így ő oda biztosan nem fogja elvinni a gyermekeit, akik nyáron biztosan belemennének a vízbe. Ahogy a vita során elhangzott, az egyetemisták azonban kivételt képeznek, ők fürödhetnek szökőkutakban, így a jobbikos önkormányzati képviselő szerint több lesz a kivétel, mint a megalkotott rendelet által szabályzott tevékenységek, ami szintén azt jelzi, hogy jelen formájában nem megfelelő és pláne nem életszerű a közösségi együttélés alapvető szabályait lefektető dokumentum.

Forrás: szegedma.hu

Facebook hozzászólások
Tóth Péter on sabyoutubeTóth Péter on sabtwitterTóth Péter on sabtumblrTóth Péter on sabinstagramTóth Péter on sabgoogleTóth Péter on sabfacebook
Tóth Péter
elnök készítette a cikket a Jobbik Szegedi Szervezete weboladalára
Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője.
A szegedi Jobbik elnöke.
Csongrád megye 1. választókerületének elnöke.
Csongrád megyei Jobbik elnöke.